Skip to content

Franstalige fictie heeft de wind in de zeilen op RTL TVI

In totaal staan er al meer dan vijftien Franstalige fictiereeksen gepland.

Amerikaanse fictie heeft lange tijd een prominente plaats ingenomen in het programmarooster van RTL TVI, en terecht. Ondertussen is het de gewoonste zaak van de wereld om op de verschillende streamingplatforms naar films en series te kijken, en die zijn voornamelijk van Amerikaanse makelij. De kijker grijpt die kans met beide handen aan, maar heeft daarnaast behoefte aan formats die dichter bij hem staan, aan lokale inhoud en informatie.

Televisiezenders hebben dit goed begrepen en bieden, net als RTL TVI, steeds meer eigen producties aan. Televisienieuws, actualiteitenprogramma’s om 19.45u, entertainment zoals L’amour est dans le pré en Mariés au premier regard … zijn grote publiekstrekkers. Recente initiatieven zoals Belges à domicile en #toussolidaires, die in enkele uren tijd werden opgezet, konden onmiddellijk op de onvoorwaardelijke steun van de bevolking rekenen.

De beslissing van RTL TVI om te investeren in Franstalige fictie moet in dat licht bekeken worden.

Le remplaçant (met Joey Starr in de titelrol) trok in maart van dit jaar 305.000 kijkers op de zender en Le saut du diable was in mei goed voor 449.000 kijkers (30 % marktaandeel op de VVA 18-54; 35 % op 15-34-jarigen). Ook het najaar ziet er veelbelovend uit: de eerste twee afleveringen van de serie Mensonges (zes afleveringen in totaal) wist 32 % van de VVA 18-54 te overtuigen om voor het scherm plaats te nemen. Face à face, de 12 afleveringen tellende detectiveserie, ging ook eind augustus van start. In september volgen nog À tes côtés,een ode aan de familie, vrij geïnspireerd op het leven van Jarry (met Jarry zelf, Didier Bourdon en Marie-Anne Chazel), en Loin de chez moi,met Marine Delterme en Marc Lavoine.

In totaal staan er al meer dan vijftien Franstalige fictiereeksen gepland. Zo zijn nog op komst: seizoen 2 van Le remplaçant, Harcelés, Pour te retrouver (met Laëtitia Milot). Maar ook: Je l’aime à mentir (bewerking van While you were sleeping), Au nom de toutes les autres en Sauver Lisa.

Deze Franstalige fictie programmeren is niet zozeer een gewaagde gok van de zender, maar eerder een buitenkans voor uw merk om dicht bij uw publiek te komen, met ontspanningsprogramma’s die nauw aansluiten bij hun leefwereld.

Meer info nodig?

Delphine Van Kerckhove

Sales Director