Skip to content

Belgische media slaan de handen in elkaar na de overstromingen

RTL, RTBF, Nostalgie, lokale media, L’Avenir en Sudinfo.be hebben ervoor gekozen om de krachten te bundelen en een gemeenschappelijk platform te creëren om de slachtoffers van de overstromingen van afgelopen juli te blijven ondersteunen.

Na de overstromingsramp volgt er, vooral voor de inwoners van de zwaarst getroffen gemeenten, nog een lange en zware weg vooraleer ze naar het normale leven kunnen terugkeren. In Wallonië zijn duizenden mensen getroffen.

ensemblesolidaires.be is een eenvoudige, intuïtieve en doeltreffende tool die is ontworpen om twee doelstellingen te bereiken.
Ten eerste: de uitwisseling van goederen en diensten centraliseren tussen de slachtoffers van de overstromingen die hulp nodig hebben en al diegenen die op de een of andere manier hulp willen bieden.
Ten tweede: alle praktische informatie die de slachtoffers nodig hebben centraliseren via een gebruiksvriendelijke interface die alle beschikbare nuttige gegevens samenbrengt. Dit platform wordt aangevuld met artikels van de verschillende redacties die bij het project betrokken zijn, artikels die verslag uitbrengen van de vorderingen ter plaatse en alle nieuwe beschikbare hulpmiddelen, kortom alles wat het leven van de getroffenen kan vereenvoudigen.

Julien Brassine, Head of Social Network, woordvoerder van het project voor RTL: “Veel slachtoffers van de overstromingen zitten nog altijd in zak en as. Burgers en organisaties zetten zich al sinds de eerste dagen in om hen te helpen en we moeten dat solidariteitswerk voortzetten. RTL wil er zijn voor haar luisteraars, kijkers en internetgebruikers. We hebben als medium dat dicht bij zijn publiek staat de opdracht om aanwezig te zijn. Via dit platform, dat er kwam dankzij de gemeenschappelijke inzet van de verschillende Franstalige media, hopen we zoveel mogelijk mensen te helpen.

Nicolas-Xavier Ladouce, Thematisch Manager Openbare Diensten, woordvoerder van het project voor RTBF: “Het doel is om het dagelijks leven van de inwoners van de door de overstromingen getroffen gemeenten te verbeteren door op één platform de behoeften en het aanbod van diensten en nuttige praktische informatie samen te brengen. Je zult er ook artikels van mediapartners vinden die over vooruitgang praten, hoe groot of hoe klein ook, zodat het pad van de wederopbouw wordt gekenmerkt door hoop. Solidariteit is voor de openbare omroep geen leeg begrip, het is iets dat we moeten vertalen in concrete en lokale acties.

Dit platform is in de eerste plaats het resultaat van een buitengewone solidariteit tussen onze eigen media en andere belangrijke spelers in het Belgische audiovisuele landschap. Het toont aan dat wanneer de nood het hoogst is, de mediasector de rangen sluit en samen actie onderneemt.